Wegański bezglutenowy jabłecznik
Wegański bezglutenowy jabłecznik
- przepis na formę 18 cm -
Składniki:
ciasto:
2 szkl. mąki kukurydzianej
150g tłuszczu roślinnego min. 70%
1/3 szkl. cukru
1kg jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Odstawić na 1-2h gdy ściemnieją mocno odcisnąć z soku, przełożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.
Składniki na ciasto zagnieść w misce na jednolita masę, następnie podzielić na pół. Jeden z kawałków owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Formę wylepić drugim kawałkiem ciasta łącznie ze ściankami.
Jabłka tarte ponownie odcisnąć i wypełnić formę. Wyjąć drugą porcję ciasta z lodówki i udekorować nim wierzch - np. można zetrzeć je na tarce.
Włożyć formę do nagrzanego piekarnika do 160C. Piec aż się zarumieni ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz