Śnieżynki czekoladowo-śliwkowe na spodzie piernikowym (wegańskie)
Śnieżynki czekoladowo-śliwkowe na spodzie piernikowym
- przepis na 3-4 porcje wielkości babeczki -
Składniki:
Ciasto:
100g mąki
50g tłuszczu roślinnego
25g cukru
1/2 łyżeczki kakao
łyżeczka karobu*
łyżeczka przyprawy korzennej
łyżeczka powideł śliwkowych
Krem:
100g gorzkiej czekolady
100g powideł śliwkowychforemki silikonowe
odrobina oleju roślinnego
*- opcjonalnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto, następnie wylepić nim dno foremek. Piec w temperaturze 160C aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika, przesudzić, wyjąć z formy.
Powidła zblendować by były idealnie gładkie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z powidłami.
Foremki, w których piekły się spody umyć, osuszyć i wysmarować olejem. Do form wlać krem śliwkowo-czekoladowy, kilkukrotnie popukać formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie, następnie na wierzch położyć spód. Zostawić desery na blacie do czasu aż krem ostygnie, następnie włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Dzięki mocnemu schłodzeniu łatwiej wycisnąć z formy śnieżynki.
Śnieżynki przed podaniem powinny chwilę postać w temperaturze pokojowej.
Zamiast małych deserków można przygotować duże ciasto. Na średnicę 18 cm należy przygotować ciasto i krem z podwojnej porcji. Ciasto najlepiej kroić gorącym nożem lub jak na filmie poniżej:
#beko #ciastojakzobrazka
Widziałam je w wegańskiej grupie na facebooku i czytałam, ze przepis zaginął... ciesze się, że udało Ci się go odtworzyć :)
OdpowiedzUsuńTak udało się! intensywnie pracuję by odtworzyć wszystkie :D
Usuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńsmakują równie dobrze :D
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuń