Wegańskie ciasto czekoladowo-owsiane
Wegańskie ciasto czekoladowo-owsiane
- przyjemne w smaku, nie gliniaste, przepis na formę fi 18 -
Składniki:
- suche:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl. miksu: z otrąb, wiórków kokosowych, orzechów
(dajesz to co lubisz, jeśli nie przepadasz za otrębami nie dawaj ich więcej niż 0,3 szkl.
w przeciwnym razie będą one wyczuwalne w smaku)
- mokre:
1 szkl wody gazowanej, zwykłej wody lub mleka roślinnego
6 łyżeczek oleju
3 łyżeczki octu
1 szkl wody gazowanej, zwykłej wody lub mleka roślinnego
6 łyżeczek oleju
3 łyżeczki octu
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180C z termoobiegiem. Suche składniki wymieszać w misce (jeśli używacie nieprzywieralnej formy do pieczenia to możecie składniki mieszać od razu w formie).
Składniki mokre połaczyć z suchymi w misce i od razu przelać do do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika (WAŻNE: gotowe surowe ciasto trzeba od razu upiec - nie może leżeć i czekać np. na nagrzanie się piekarnika bo w tym czasie otręby zdążą nasiąknąć i ciasto nie uda się). Piec do suchego patyczka (u mnie około 30 min). Ostudzić i wyjąć z formy.
Opcjonalnie udekorować polewą i siekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz