Wegański tort Oreo

Wegański tort Oreo

- z kremem ciasteczkowym i waniliowym, przepis na tort o średnicy 16 cm -

Składniki:

Krem ciasteczkowy:
duże opakowanie Oreo Double (same herbatniki bez kremu)
gorzka czekolada
3/4 szkl parzonej kawy bez fusów (jak dla dzieci to zbożówki)
cukier waniliowy
100g tłuszczu roślinnego

Krem waniliowy:
krem z ciasteczek Oreo
opakowanie herbatników (kupuje w LIDL)
cukier waniliowy
100g tłuszczu roślinnego
3/4 szkl. mleka roślinnego

Ciasto czekoladowe:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl wody gazowanej
2 łyżki oleju
3 łyżeczki octu
papka z banana

Przygotowanie:

Ciasto:
Suche składniki wymieszać w misce, dodać mokre (oprócz octu) i dokładnie wymieszać. Wlać do 3 form, dodać do każdej łyżeczkę octu i przemieszać. Piec w 180C z termoobiegiem do suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z formy.

Krem:
Ciastka namoczyć, gdy zmiękną utrzeć mikserem na gładko, dodać margarynę i ucierać aż powstanie gładki krem.

Gdy ciasto wystygnie, przełożyć je kremem waniliowym, schłodzić następnie otynkować ciemnym kremem. Udekorować.

Komentarze

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty