Wegańska karpatka

Wegańska karpatka

- przepis na formę o średnicy 18 cm -
- te ciasto nie rośnie zbyt mocno więc nie nada się do ptysi czy eklerów -

Składniki:

Ciasto:
120 ml wody
30g tłuszczu roślinnego
75g mąki pszennej typ 500 lub 550
szczypta soli

25g herbatników
65 - 120 ml wody gazowanej*
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2 szkl mleka roślinnego
1 budyń w proszku bez cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
100g utwardzonego tłuszczu roślinnego
2 łyżki stołowe musu owocowego

papier do pieczenia, folia aluminiowa


*- ilość wody zależy od herbatników, finalnie ciasto ma mieć konsystencję masła orzechowego

Przygotowanie:

Ciasto:
Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać mąkę. Masę intensywnie mieszać aby nie było grudek, następnie ugniatać łyżką aż zacznie odchodzić od naczynia. Mieszać jeszcze około minutę po czym zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia. Herbatniki rozgnieść na drobne kawałki, zalać odrobiną wody gazowanej i odstawić do napęcznienia. Do czasu do czasu przemieszać. Gdy ciastka będą bardzo miękkie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko na jednolitą masę bez grudek. Masę z herbatników dodać do parzonej mąki i wymieszać - w razie potrzeby dodać wody. Ciasto ma być kleiste i mieć konsystencję masła orzechowego. Podzielić na dwie równe części. Ciasto wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, wstawić na dno naczynie z wodą a na środkową półkę ciasto - piec aż lekko się zarumieni. W tym czasie  z folii aluminiowej uformować dwa lub trzy około 3 cm stożki. Wyciągnąć ciasto na chwilę z piekarnika, podważyć ostrożnie brzegi i pod spód włożyć w różnych odstępach stożki - tak aby nadać ciastu pofalowany kształt. Skręcić temperaturę do 150C i włożyć ciasto z powrotem do piekarnika. Piec do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Krem:
Budyń i mąkę rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z łyżką tłuszczu. Gdy mleko będzie wrzało wlać rozrobiony proszek i intensywnie mieszać (polecam mikser na niskich obrotach). Gotowy budyń wystudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać budyń, na końcu dodać mus owocowy. Przełożyć ciasto kremem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Wierzch ciasta posypać pudrem.

Komentarze

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty