Wegańska karpatka

Wegańska karpatka

- przepis na formę o średnicy 18 cm -
- te ciasto nie rośnie zbyt mocno więc nie nada się do ptysi czy eklerów -

Składniki:

Ciasto:
120 ml wody
30g tłuszczu roślinnego
75g mąki pszennej typ 500 lub 550
szczypta soli

25g herbatników
65 - 120 ml wody gazowanej*
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2 szkl mleka roślinnego
1 budyń w proszku bez cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
100g utwardzonego tłuszczu roślinnego
2 łyżki stołowe musu owocowego

papier do pieczenia, folia aluminiowa


*- ilość wody zależy od herbatników, finalnie ciasto ma mieć konsystencję masła orzechowego

Przygotowanie:

Ciasto:
Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać mąkę. Masę intensywnie mieszać aby nie było grudek, następnie ugniatać łyżką aż zacznie odchodzić od naczynia. Mieszać jeszcze około minutę po czym zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia. Herbatniki rozgnieść na drobne kawałki, zalać odrobiną wody gazowanej i odstawić do napęcznienia. Do czasu do czasu przemieszać. Gdy ciastka będą bardzo miękkie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko na jednolitą masę bez grudek. Masę z herbatników dodać do parzonej mąki i wymieszać - w razie potrzeby dodać wody. Ciasto ma być kleiste i mieć konsystencję masła orzechowego. Podzielić na dwie równe części. Ciasto wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, wstawić na dno naczynie z wodą a na środkową półkę ciasto - piec aż lekko się zarumieni. W tym czasie  z folii aluminiowej uformować dwa lub trzy około 3 cm stożki. Wyciągnąć ciasto na chwilę z piekarnika, podważyć ostrożnie brzegi i pod spód włożyć w różnych odstępach stożki - tak aby nadać ciastu pofalowany kształt. Skręcić temperaturę do 150C i włożyć ciasto z powrotem do piekarnika. Piec do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Krem:
Budyń i mąkę rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z łyżką tłuszczu. Gdy mleko będzie wrzało wlać rozrobiony proszek i intensywnie mieszać (polecam mikser na niskich obrotach). Gotowy budyń wystudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać budyń, na końcu dodać mus owocowy. Przełożyć ciasto kremem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Wierzch ciasta posypać pudrem.

Komentarze

Popularne posty