Wegańska masa kajmakowa - uniwersalna masa szerokiego zastosowania


Uniwersalny przepis na masę kajmakową szerokiego zastosowania:

Składniki: 

2 łyżki stołowe cukru
1 szkl wody
mleko w proszku roślinne (podwójna porcja niż na opakowaniu)

Przygotowanie:

Rozrabiamy w szklance mleko w proszku z wodą tak by nie było grudek. Do suchego szerokiego rondla wsypujemy cukier tak aby przykrył dno do 1cm max. Rozpuszczamy cukier na małym ogniu aż się zrobi w kolorze ciemnego bursztynu (nie mieszamy dopóki się nie rozpuszczą kryształki ! Należy uważać by nie spalić cukru bo będzie wtedy gorzki. Jeśli nie wiesz jaki jest dobry moment to lepiej jaśniejszy niż za ciemny). Jak się rozpuści cukier - mieszamy karmel i wlewamy rozrobione mleko w wodzie. W tym momencie cukier nam się zetnie - tak ma być! Teraz mieszamy cały czas aż cukier się rozpuści w mleku (bierzemy taborecik i siadamy bo trochę trzeba się namieszać). Masę należy odparować - będzie się ona pienić i podnosić więc ją cały czas mieszamy unosząc co jakiś czas rondel by masa opadła na dno. Im bardziej gęsta jest tym mniej się będzie podnosić. Po ostudzeniu masa jeszcze odrobinę zgęstnieje.
Możemy zrobić różnorodną konsystencję - od sosu do gęstej masy na karmelki.
Jeśli chcemy uzyskać gęstą masę ale plastyczną to należy dodać do masy łyżeczkę tłuszczu roślinnego pod koniec gotowania.

Komentarze

Popularne posty