Wegańskie gofry
Wegańskie gofry
żółciutkie, puszyste, "jajeczne" w smaku
Składniki:
0,5 szkl soku pomarańczowego*
1,5 szkl wody
2,5 szkl mąki pszennej
3 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy i pomarańczowy
*- najlepiej wyciśniętego z pomarańczy wraz z miąższem (tyle soku zwykle jest z jednej pomarańczy)
Przygotowanie:
Wymieszać w misce suche składniki, dodać wodę i olej - dokładnie wymieszać by pozbyć się grudek. Wlać sok wraz z miąższem. Smażyć w gofrownicy.
Jak lubisz miękkie: natłuść gofrownicę olejem i piecz w wyższej temperaturze
Jak lubisz chrupiące: piecz suchej gofrownicy, w niższej temperaturze ale zdecydowanie dłużej
Jeśli chcesz by smakowały pomarańczą należy zwiększyć ilość soku do jednej szklanki i zmniejszyć ilość wody o pół szklanki wody i dać pół łyżeczki więcej proszku do pieczenia.
Jeśli chcesz by smakowały pomarańczą należy zwiększyć ilość soku do jednej szklanki i zmniejszyć ilość wody o pół szklanki wody i dać pół łyżeczki więcej proszku do pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz