Biszkopt wegański

Biszkopt wegański

- przepis na 3 blaty o średnicy 18 cm -

Składniki:

3 szkl mąki pszennej typ 450
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
8 łyżek oleju
2 łyżeczki octu
1 szkl wody gazowanej
200 ml wody z groszku konserwowego (z dwóch puszek)*

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem białym i waniliowym. Dolać wodę, olej, ocet i dokładnie wymieszać. Wodę z groszku ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodawać po dwie łyżki piany i delikatnie mieszać aby piana nie opadła - tu bardzo ważna jest technika mieszania. Należy nakładać pianę na środek ciasta i starać się przykryć ją ciastem biorąc je ze spodu miski, powtarzać ten ruch aż składniki połączą się ze sobą. Stopniowo należy dodać kolejne porcje piany. Lepiej aby masa była nie do końca połączona niż wymieszana za bardzo. Ciasto przelać do trzech form - wyłożonych papierem do pieczenia lub silikonowych.
Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w 160C przez 15-20 min aż się lekko zrumieni.
Wyciągnąć z formy gdy ostygnie i położyć na talerz razem z papierem lub położyć na arkusz folii spożywczej.

*- kupując groszek należy zwrócić uwagę na zawartość soli w puszce, najlepiej by była jak najniższa. Zawartość soli w mojej puszce to 0,68g na 100g.

Komentarze

Popularne posty