Karmelowo-jabłkowa glazura do tart

Karmelowo-jabłkowa glazura do tart

- porcja glazury do pokrycia cienką warstwą tarty o średnicy 18-20 cm -

Składniki:

5 łyżeczek cukru
200 ml soku jabłkowego niesłodzonego
1 czubata łyżeczka tłuszczu roślinnego
3 łyżki jogurtu sojowego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej*

*-opcjonalnie, gdy chcemy uzyskać gęściejszą masę

Przygotowanie:
Do suchego rondla wsypujemy cukier (robiąc większą porcję glazury dobieramy naczynie tak aby cukier przykrył dno do 1cm max inaczej cukier się będzie rozpuszczał nie równomiernie). Rozpuszczamy go na małym ogniu aż się zrobi w kolorze ciemnego bursztynu (nie mieszamy dopóki się nie rozpuszczą kryształki ! Należy uważać by nie spalić cukru bo będzie wtedy gorzki. Jeśli nie wiesz jaki jest dobry moment to lepiej jaśniejszy niż za ciemny). Jak się rozpuści cukier - mieszamy karmel i wlewamy sok jabłkowy i dodajemy margarynę.  W tym momencie cukier nam się zetnie - tak ma być! Teraz mieszamy cały czas aż cukier się rozpuści w soku. Masę należy odparować do 1/4 objętości. Mieszamy jogurt z mąką i dodajemy do masy. Intensywnie mieszamy aby nie było żadnych grudek aż masa zgęstnieje jeszcze bardziej. 

Komentarze

Popularne posty