Wegańskie ciasto drożdżowe


Wegańskie ciasto drożdżowe

- ciasto idealne na słodkie bułki, drożdżówki z owocami i słodką glazurą -
- porcja ciasta na 6-8 bułek -

Składniki:

1/2 op. drożdży suszonych
1,5-2 szkl mąki
1 szkl mleka roślinnego
50g tłuszczu roślinnego
2 łyżki stołowe cukru

Przygotowanie:

Mleko, drożdże i 0,5 szkl mąki wymieszać w dużej misce na zaczyn. Miskę odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn podwoi objętość. Tłuszcz roślinny rozpuścić w rondelku i odstawić do studzenia. Do miski dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z hakiem aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do miski. Podzielić i uformować bułki/drożdżówki, odstawić do wyrośnięcia na blaszce. Rozgrzać piekarnik do 220C. Włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec aż będą rumiane.

Jeśli chcemy słodsze bułki należy dodać odrobinę słodzika np. Stewii (zwykły cukier przerabiają drożdże więc trzeba go dodać zdecydowanie więcej). Uwaga! Nie wszystkie słodziki nadają się do pieczenia.

Komentarze

Popularne posty