Wegańskie kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

Wegańskie kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

- przepis na 12-16 ciasteczek -

Składniki:

Ciasto:
50g cukru pudru
100g tłuszczu roślinnego
200g mąki
10 łyżeczek soku porzeczkowego
2 łyżeczki kakao

barwnik spożywczy**

Krem:
małe bardzo dojrzałe awokado
100g gorzkiej czekolady pomarańczowej
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder*

*- opcjonalnie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie zakładamy rękawiczki, dodajemy odrobinę barwnika (dozujemy ilość wykałaczką) do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Nie dodajemy większej ilości barwnika póki pierwsza się dobrze nie rozpuści. Odstawiamy ciasto na 15 min - wtedy kolor ściemnieje i nabierze intensywności. Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej z końcówką do róż. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia rysujemy róże zaczynając od środka. Najładniejszy wzór wyjdzie gdy nie będziemy się śpieszyć, w przeciwnym razie róża będzie mieć poszarpane brzegi bo będziemy ciągnąć masę. Staramy się uzyskać parzystą liczbę ciastek. Wkładamy do piekarnika na 10 min. Zostawiamy do ostygnięcia.


Krem: Awokado obieramy i rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Czekoladę i cukier waniliowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. W tym momencie możemy dosłodzić krem cukrem pudrem ale pamiętajmy, że krem powinien być lekko wytrawny gdyż ciasta są dość słodkie. Zostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Krem przekładamy do szprycy z tylką gwiazdką lub do róż i smarujemy ciastko z płaskiej strony kremem następnie przykrywamy drugim ciastkiem.

** - użyłam barwnika E124 czyli Czerwieni koszenilowej - jest to barwnik syntetyczny - w dużych ilościach jest niewskazany dlatego aby użyć go jak najmniej dodałam kakao i sok porzeczkowy - masa przed barwieniem ma brązowo-czerwonawy odcień.



Komentarze

Popularne posty