Wegańskie słodkie kruche ciasto



Wegańskie słodkie kruche ciasto

- idealne do słodkiej tarty, mazurka, ciasteczek - 
- przepis na formę 18-20 cm -

Składniki:
40g cukru pudru
100g tłuszczu roślinnego
250g mąki pszennej
2 łyżki stołowe puree z pieczonej dyni lub musu jabłkowego*

*- można pominąć, należy wtedy odjąć 50g mąki

Wszystkie składniki szybko zagnieść ze sobą na jednolitą masę. Nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo. Uformować kulę, owinąć folią i schować na 60 min do lodówki. Kruchego ciasta najlepiej nie podsypywać mąką bo im więcej mąki tym będzie ono twardsze. Wykleić cienko formę ciastem, nakłuć widelcem. Do ciast z luźnymi kremami wyklejamy również brzegi lub robimy ozdobny brzeg z dwóch skręconych ze sobą wałków z ciasta. Kruche ciasto podczas pieczenia ma tendencję do wybrzuszania więc należy przykryć środek papierem do pieczenia i wysypać na papier groch lub fasolę by dociążyć ciasto (lub specjalne ceramiczne kulki lub łańcuszki do tarty). Pieczemy w 180C 15-20 min. Należy pilnować ciasta podczas pieczenia - szczególnie w małych formach, gdyż może się bardzo szybko zarumienić.

Komentarze

Popularne posty