Wegańskie wytrawne kruche ciasto

Wegańskie wytrawne kruche ciasto

- przepis na formę 18-20 cm -

Składniki:

2 łyżki musu jabłkowego lub puree z dyni
90g tłuszczu roślinnego
200g mąki pszennej
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki szybko zagnieść ze sobą na jednolitą masę. Nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo. Uformować kulę, owinąć folią i schować na 60 min do lodówki. Kruchego ciasta najlepiej nie podsypywać mąką bo im więcej mąki tym będzie ono twardsze. Wykleić cienko formę ciastem, nakłuć widelcem. Do ciast z luźnymi masami wyklejamy również brzegi lub robimy ozdobny brzeg z dwóch skręconych ze sobą wałków z ciasta. Kruche ciasto podczas pieczenia ma tendencję do wybrzuszania więc należy przykryć środek papierem do pieczenia i wysypać na papier groch lub fasolę by dociążyć ciasto (lub specjalne ceramiczne kulki lub łańcuszki do tarty). Pieczemy w 180C 15-20 min. Należy pilnować ciasta podczas pieczenia - szczególnie w małych formach, gdyż może się bardzo szybko zarumienić.

Komentarze

Popularne posty