Wegańska WZ-tka

Wegańska WZ-tka

- przepis na formę 20 x 20 cm -

Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
6 łyżeczek ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
1 szkl wody gazowanej
0,5 szkl oleju
2 łyżki dżemu
3 łyżeczki octu

Krem:
200 ml roślinnej śmietany do ubijania lub pełnotłuste mleko kokosowe (jedna puszka)
fix do śmietany
aromat śmietankowy lub waniliowy
cukier puder (opcjonalnie)

Przełożenie (opcjonalnie):
Dżem

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Ciasto: 
Mieszamy suche składniki razem w misce, potem dodajemy mokre i mieszamy łopatką na jednolitą masę. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 min w 180C. Zostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie wyciągamy i kroimy w pół. Opcjonalnie możemy dolny blat ciasta posmarować cienko dżemem.

Krem i polewa: 
Schłodzoną śmietankę (użyłam Schlagfix gesüßte schlagcreme 42% - kupiona w DE) lub stałą część mleka kokosowego ubijamy z fixem na sztywno. Pod koniec dodajemy aromat i opcjonalnie cukier (ilość wg uznania). Przekładamy ciasto kremem, cienką warstwą smarujemy wierzch ciasta tak aby tylko wypełnić jego pory. 1/5 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki. Połamaną czekoladę wrzucamy do miski, dodajemy wodę. Stawiamy miskę z czekoladą na naczyniu o mniejszej średnicy z gorącą wodą. Delikatnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie polewę studzimy by lekko zgęstniała i wylewamy na ciasto. Gdy czekolada zastygnie tniemy ciasto gorącym nożem na równe kostki (gotujemy ostrze we wrzątku, wycieramy ścierką i kroimy). Przy użyciu rękawa cukierniczego dekorujemy każdą kostkę kremem.

Komentarze

Popularne posty