Wegański Tort Red Velvet

Wegański Tort Red Velvet

- przepis na formę o średnicy 18 cm -

Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
6 tabletek słodziku (rozgniecione)
4 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
4 łyżeczki mleka roślinnego w proszku
1 szkl wody gazowanej*
0,5 szkl oleju
aromat waniliowy
3 łyżeczki octu
syntetyczny czerwony barwnik

Krem:
roślinna śmietana do ubijania lub pełnotłuste mleko kokosowe
fix do śmietany
aromat waniliowy
cukier puder (opcjonalnie)

*- ilość wody zależy od rodzaju mleka w proszku - niektóre z nich piją więcej wody np. owsiane. Należy dodać odrobinę więcej wody tak by ciasto przypominało konsystencją gęsty ale lejący budyń.

Przygotowanie:

Ciasto: Mieszamy suche składniki razem w misce, potem dodajemy mokre i mieszamy łopatką na jednolitą masę. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 min w 180C. Zostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie wyciągamy i kroimy w pół.

Krem: 
Schłodzoną śmietankę (użyłam Schlagfix gesüßte schlagcreme 42% - kupiona w DE) lub stałą część mleka kokosowego ubijamy z fixem na sztywno. Pod koniec dodajemy aromat i opcjonalnie cukier (ilość wg uznania). Przekładamy ciasto kremem i dekorujemy.

Komentarze

Popularne posty