Wegańskie Ciasto czekoladowe

Wegańskie Ciasto czekoladowe

- przepis na korytko dł. 20 cm -

Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
4 tabletki słodziku (rozgniecione)
4 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki mocnego soku porzeczkowego lub wiśniowego
1 szkl wody gazowanej*
30g tłuszczu roślinnego
aromat waniliowy
3 łyżeczki octu
3-4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozpuścić tłuszcz w rondlu, zdjąć z ognia. Wymieszać z wodą, sokiem i octem. W misce połączyć suche składniki. Dodać przygotowany płyn i wymieszać łopatką na jednolitą masę. Wlać ciasto do wyłożonej papierem formy. Czekoladę połamać na duże kawałki i posypać nią wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka w 180C. Zostawić do ostygnięcia w formie.

Komentarze

Popularne posty