Wegańska babka cytrynowa


Wegańska babka cytrynowa

- przepis na formę do babki o średnicy 15 cm -

Składniki:

50g roślinnego tłuszczu w kostce
1/3 szkl cukru
aromat waniliowy
1,5 szkl mąki pszennej typ 450 lub 405
miąższ z 1/2 gotowanej cytryny
sok z 1/2 cytryny
3/4 szkl wody gazowanej
2 płaskie łyżeczki proszku
szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Tłuszcz utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę, następnie cały czas ucierając dodać sok z cytryny, aromat waniliowy oraz miąższ z gotowanej cytryny (uwaga na pestki). Do masy wlać wodę gazowaną, dodać kurkumę, startą skórkę cytryny i połowę mąki, najlepiej przesianej przez sito. Wyłączyć mikser i przygotować do mieszania szpatułkę do ciasta. Drugą połowę mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy - szybko wymieszać a od momentu gdy masa zacznie puchnąć mieszać powoli i delikatnie. Przełożyć masę do formy. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec w 160C aż się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i studzić na kratce.

Jak ugotować cytrynę ?

Gdy pieczemy z podwójnej porcji sprawa jest prosta. Dwie cytryny myjemy i szorujemy, następnie jedną cytrynę gotujemy w całości w wodzie przez pół godziny a drugą wyciskamy i ścieramy jej skórkę.

Problem pojawia się gdy chcemy upiec babkę z małej porcji. Wtedy cytrynę trzeba ugotować w dość nie typowy sposób czyli tylko do połowy zanurzoną w wodzie. Aby ustabilizować jej położenie możemy nadziać ją w 3/4 jej wysokości na patyczek do szaszłyków.




Komentarze

Popularne posty