Wegańskie bułeczki drożdżowe z owocami (z mąki pszennej i z ciecierzycy)
Wegańskie bułeczki drożdżowe z owocami
(z mąki pszennej i z ciecierzycy)
- przepis na 6-8 bułeczek -
Składniki:
1 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki z ciecierzycy
1/2 op. drożdży instant
1/3 szkl cukru
aromat waniliowy
Dodatki:
owoce, dżem
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać, dodać letniej wody i wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułki, ułożyć w dużych odstępach na wysypanej mąką lub wyłożoną papierem blaszce. Łyżeczką zrobić w bułkach zagłębienia i napełnić je dodatkami, posypać po wierzchu odrobiną cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160C. Gdy bułki podwoją rozmiar włożyć je do pieca i piec aż się zarumienią. Gotowe bułki wyciągnąć i ostudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz