Wegańskie ciasto Kopiec Kreta

Wegańskie ciasto Kopiec Kreta

- przepis na ciasto o średnicy 16 cm -

Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
6 łyżeczek ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szkl wody gazowanej
0,5 szkl oleju
3 łyżeczki soku z cytryny

jeden duży banan
sok z cytryny
gorzka czekolada (4-5 kostek)

Krem:
100-150 ml roślinnej śmietany do ubijania lub pełnotłustego mleka kokosowego (stałej części)
fix do śmietany
cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto: 
Mieszamy suche składniki razem w misce, potem dodajemy mokre i mieszamy łopatką na jednolitą masę. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 min w 180C. Zostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie wyciągamy i kroimy w pół. Górny blat kruszymy na kawałeczki. 

Przełożenie i krem: 
Banana obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy do małej miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody. Schłodzoną śmietankę (użyłam Schlagfix gesüßte schlagcreme 42% - kupiona w DE) lub stałą część mleka kokosowego ubijamy z fixem na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder (opcjonalnie, ilość wg uznania) płatki startej czekolady. Plastry banana układamy na spodzie ciasta (płynem z moczenia bananów można skropić lekko ciasto). Na warstwę bananów nakładamy bitą śmietankę tak aby powstał kopiec. Posypujemy warstwę kremu okruszkami ciasta, tak by całkowicie zakryły warstwę śmietanki i lekko je dociskamy dłonią. Na wierzch ścieramy trochę czekolady. Ciasto należy schłodzić przez ok. 2 godziny przed podaniem.


Komentarze

Popularne posty