Wegańskie naleśniki z czekoladą i domowym sosem owocowym

Wegańskie naleśniki z czekoladą i domowym sosem owocowym

- przepis na 10-14 naleśników o średnicy 26 cm -

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
125g mąki z ciecierzycy
125g mąki pszennej
500 ml wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 łyżki domowego syropu owocowego

tłuszcz do smażenia

Sos owocowy:
4 łyżki domowego syropu owocowego lub bardzo mocnego, słodzonego soku
2 płaskie łyżeczki skrobi ( ziemniaczanej / tapioki / kukurydzianej)

Czekolada gorzka

Przygotowanie:

Naleśniki:
Suche składniki przesiać i wymieszać w misce. Wlać wodę, syrop owocowy i wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić ciasto do napęcznienia na 30 min. Rozgrzać dobrze tłuszcz na patelni i usmażyć cienkie naleśniki. Naleśniki szybko się rumienią. Jeśli syrop był bardzo słodki to naleśniki mogą się kleić do patelni - należy wtedy odrobinę rozcieńczyć ciasto wodą i dodać więcej mąki (mąka z wodą w proporcji 1:2). 

Sos owocowy:
Syrop owocowy i mąkę wymieszać w małym rondlu na gładką masę bez grudek. Podgrzać intensywnie mieszając aż syrop nabierze żelowej konsystencji. Jeśli sos będzie za gęsty dodać trochę wody i jeszcze raz podgrzać cały czas mieszając. Opcjonalnie można dodać odrobinę gorzkiej czekolady wtedy powstanie sos np. czekoladowo-wiśniowy.

Posypać ciepły naleśnik tartą czekoladą, złożyć, polać sosem i udekorować wiórkami czekoladowymi.



Komentarze

Popularne posty