Wegańskie ciasto kakaowe z kaszy manny bez pieczenia

Wegańskie ciasto kakaowe z kaszy manny bez pieczenia

( Kaszowiec )

- przepis na formę 10x20 cm -

Składniki:

masa:
350 ml wody lub mleka roślinnego
0,5 szkl kaszy manny
0,3 szkl cukru
3 łyżeczki ciemnego kakao
80g margaryny roślinnej

spód:
wegańskie herbatniki (ilość ich zależy od wielkości herbatników)*

polewa:
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki wody
30g margaryny

*-  mi wystarczyło ok. 100g, w opakowaniu było ponad 20 sztuk herbatników

Przygotowanie:
Herbatnikami wyłożyć dno formy. Z mleka, kaszy, kakao, margaryny i cukru ugotować gęstą kaszkę (cały czas należy ją mieszać by jej nie przypalić). Masę wylać na herbatniki, wyrównać jej powierzchnię. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę herbatników. Gdy ciasto lekko ostygnie można polać je polewą. W tym celu w małym rondlu wymieszać ze sobą wodę, kakao, cukier i margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje (gdy polewa będzie gotowa zacznie oblepiać łyżkę). Polewa będzie podchodzić do góry więc trzeba ją cały czas mieszać by nie wykipiała. Gdy będzie gotowa od razu polać nią ciasto i schować do lodówki. Schłodzić ciasto przez minimum 2 godziny.


Komentarze

Prześlij komentarz

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty