Wegańskie pączki z dziurką amerykańskie Dough Doughnuts
Amerykańskie pączki z dziurką w wersji wegańskiej
czyli Dough Doughnuts Krispy Kreme
- przepis na 10 pączków -
Składniki:
2 łyżeczki drożdży suszonych3 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej lub lekko ogrzane)
80g margaryny roślinnej
6 tabletek słodzika
2 łyżeczki cukru
łyżeczka octu
łyżeczka aromatu waniliowego
dwa okrągłe wykrawacze
olej do smażenia
Cukier jest trawiony przez drożdże przez to często ciasto drożdżowe jest mało słodkie (jeśli rosło zbyt długo). Dlatego drożdżowe ciasto słodzę słodzikiem a odrobinę cukru dodaję tylko po to by przyspieszyć proces fermentacji.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, uformować kulę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto porcjować na 1,5 cm plastry. Z każdego kawałka wykrawaczem lub szklanką (najlepiej z cienkim brzegiem) wycinać kółka i mniejszą foremką wyciąć w nich środek. Resztki ciasta zagnieść znów w kulę, odstawić na chwilę by podrosła a następnie wyciąć z niej pączki.
Rozgrzać w garnku olej (tyle aby pączki mogły swobodnie w nim pływać), wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić jego temperaturę. Olej nie może być zbyt gorący gdyż pączki będą surowe w środku ani też zbyt zimny ponieważ pączki będą oleiste. Smażyć pączki z obu stron, wyłowić na ręcznik papierowy. Gdy ostygną, polukrować lub zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Komentarze
Prześlij komentarz