Kuchenne triki: Jak zrobić wegańskie bezy ?

Kuchenne triki: bezy wegańskie

Dziś omówię jak prawidłowo zrobić wegąnskie bezy by trzymały kształt i były twarde.

Ad.1 Bez kształtu, często miękkie, ciągliwe lub puste w środku.
Winowajca:
- w płynie po strączkach jest za dużo wody 
- dodano zdecydowanie za mało cukru
- za krótko były suszone - takie bezy trzeba bardzo długo suszyć by odparowała z nich woda

Ad 2. Beza prawie dobra. Jednak nadal masa jest za rzadka, przez co beza się lekko rozpłynęła. Wystarczy dodać trochę cukru i będzie idealnie.

Ad 3. Beza idealna.

Składniki:

woda z puszki groszku, fasoli lub ciecierzycy*
200-250g cukru pudru
aromat

Przygotowanie:

Wodę z puszki trzeba trochę odparować o 1/3 lub o 1/2 (to zależy po czym woda i ile ziarna leżały w tej wodzie). Wystudzić. Ubić na sztywno następnie dodawać stopniowo cukru pudru cały czas ubijając. Dawać cukier tak długo aż masa będzie trzymać kształt. Można to sprawdzić obserwując masę - należy na chwilę przestać bijać, obserwować czy zawijasy zostają czy po kilkusekundach się wygładzą. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dodać kilka kropli aromatu. Gotową masę przełożyć do rękawa i wyciskać wzorki na papier do pieczenia. Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120C (z termoobiegiem)  na kilka minut potem zejść na 100C i suszyć do czasu aż będa suche. Moje bezy były dość małe wiec wystarczyło ok. 1,5h.
Piętą achillesową wielu przepisów są dokładne proporcje a prawda jest taka, że proporcji nie ma - bo to zależy od wody skoncentrowania wody po strączkach dlatego trzeba ilość cukru dopasować do konsystencji.

*- zawsze patrzę ile soli jest w puszce do wypieków lepiej kupować takie o niskiej zawartości soli

Komentarze

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty