Kuchenne triki: Jak zrobić wegańskie bezy ?
Kuchenne triki: bezy wegańskie
Dziś omówię jak prawidłowo zrobić wegąnskie bezy by trzymały kształt i były twarde.
Ad.1 Bez kształtu, często miękkie, ciągliwe lub puste w środku.
Winowajca:
Winowajca:
- w płynie po strączkach jest za dużo wody
- dodano zdecydowanie za mało cukru
- za krótko były suszone - takie bezy trzeba bardzo długo suszyć by odparowała z nich woda
Ad 2. Beza prawie dobra. Jednak nadal masa jest za rzadka, przez co beza się lekko rozpłynęła. Wystarczy dodać trochę cukru i będzie idealnie.
Ad 3. Beza idealna.
Składniki:
woda z puszki groszku, fasoli lub ciecierzycy*
200-250g cukru pudru
aromat
Przygotowanie:
Wodę z puszki trzeba trochę odparować o 1/3 lub o 1/2 (to zależy po czym woda i ile ziarna leżały w tej wodzie). Wystudzić. Ubić na sztywno następnie dodawać stopniowo cukru pudru cały czas ubijając. Dawać cukier tak długo aż masa będzie trzymać kształt. Można to sprawdzić obserwując masę - należy na chwilę przestać bijać, obserwować czy zawijasy zostają czy po kilkusekundach się wygładzą. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dodać kilka kropli aromatu. Gotową masę przełożyć do rękawa i wyciskać wzorki na papier do pieczenia. Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120C (z termoobiegiem) na kilka minut potem zejść na 100C i suszyć do czasu aż będa suche. Moje bezy były dość małe wiec wystarczyło ok. 1,5h.
Piętą achillesową wielu przepisów są dokładne proporcje a prawda jest taka, że proporcji nie ma - bo to zależy od wody skoncentrowania wody po strączkach dlatego trzeba ilość cukru dopasować do konsystencji.
*- zawsze patrzę ile soli jest w puszce do wypieków lepiej kupować takie o niskiej zawartości soli
*- zawsze patrzę ile soli jest w puszce do wypieków lepiej kupować takie o niskiej zawartości soli
Komentarze
Prześlij komentarz