Śnieżynki czekoladowo-śliwkowe na spodzie piernikowym (wegańskie)


Śnieżynki czekoladowo-śliwkowe na spodzie piernikowym

 - przepis na 3-4 porcje wielkości babeczki -

Składniki:

Ciasto:
100g mąki
50g tłuszczu roślinnego
25g cukru
1/2 łyżeczki kakao
łyżeczka karobu*
łyżeczka przyprawy korzennej
łyżeczka powideł śliwkowych

Krem:
100g gorzkiej czekolady
100g powideł śliwkowych

foremki silikonowe
odrobina oleju roślinnego

*- opcjonalnie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto, następnie wylepić nim dno foremek. Piec w temperaturze 160C aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika, przesudzić, wyjąć z formy. 

Powidła zblendować by były idealnie gładkie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z powidłami. 

Foremki, w których piekły się spody umyć, osuszyć i wysmarować olejem. Do form wlać krem śliwkowo-czekoladowy, kilkukrotnie popukać formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie, następnie na wierzch położyć spód. Zostawić desery na blacie do czasu aż krem ostygnie, następnie włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Dzięki mocnemu schłodzeniu łatwiej wycisnąć z formy śnieżynki. 

Śnieżynki przed podaniem powinny chwilę postać w temperaturze pokojowej. 

Zamiast małych deserków można przygotować duże ciasto. Na średnicę 18 cm należy przygotować ciasto i krem z podwojnej porcji. Ciasto najlepiej kroić gorącym nożem lub jak na filmie poniżej:



#beko #ciastojakzobrazka

Komentarze

  1. Widziałam je w wegańskiej grupie na facebooku i czytałam, ze przepis zaginął... ciesze się, że udało Ci się go odtworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak udało się! intensywnie pracuję by odtworzyć wszystkie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty