Kuchenne triki: Jak piec w rancie regulowanym


Kuchenne triki: Jak piec w rancie regulowanym


Rant : Co to jest i do czego służy ?

Rant to pierścień wykonany z blachy ze stali nierdzewnej służący do pieczenia oraz składania w nim ciasta warstwowego. Na rynku są dwa rodzaje rantów - stałe i regulowane. Stały rant to po prostu obręcz o danej średnicy. Rant regulowany to pasek blachy zwinięty w koło z zapięciem umożliwiającym regulację średnicy. Standardowy rant regulowany ma zakres średnic od 16 do 30 cm.


Jak piec w formie, która nie ma dna ?

1. Formę owijamy od środka paskiem papieru do pieczenia lekko wyższym i trochę dłuższym od średnicy rantu. Aby się nie zwijał rozwijamy go odwrotną stroną niż był zwinięty w rolce, następnie przyklejamy go do formy za pomocą tłuszczu np. margaryny w kostce. Papier jest szczególnie ważny przy rancie regulowanym, gdyż zapobiega wlaniu się ciasta między blachę i elementy ruchome rantu. Zapieczone ciasto w tych miejscach skleja je przez co utrudnia wyciągnięcie biszkoptu z rantu oraz jego umycie).

Tak przygotowany rant stawiamy na gładkiej blaszce również wyłożonej papierem do pieczenia.

2A. Gęste ciasto
Gęste ciasto możemy wlać od razu do rantu. Do gęstych ciast zaliczamy: większość ciast proszkowych, ciasta drożdżowe, Red Velvet oraz biszkopt Wiktorii i maderski.

2B. Rzadkie ciasto
Luźne, mocno napowietrzone ciasto wymaga specjalnej metody pieczenia. Tego typu ciasta to najczęsciej wszystkie przepisy na biszkopty - zarówno tradycyjne jak i wegańskie (te z aquafabą).
 a) Na dno rantu wlewamy odrobinę ciasta tak aby pokryło dno.

b) Wstawiamy na moment do gorącego piekarnika - tak aby ciasto się ścięło


c) Wlewamy pozostałą część ciasta, ponownie wstawiamy do piekarnika. Dalej postępujemy już wg przepisu


Jak idealnie przełożyć ciasto ?

Ciasto, które zamierzamy rozciąć na blaty i przełożyć kremem - polecam po upieczeniu i wyjęciu z formy postawić na równej powierzchni do góry dnem - dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta się spłaszczy.
Gdy ciasto ostygnie, w tej pozycji rozcinamy je na blaty.
Rant stawiamy na sztywnej podkładce do ciasta. Nie zmieniając kolejności blatów (na dno musi trafić blat, który był wierzchem ciasta) układamy je w rancie ustawionym na odpowiednią średnicę, na zmianę przekładając frużeliną lub kremami. Ostatnią warstwą musi być biszkopt. Gdy skończymy przekładać ściskamy lekko zapięcie rantu aby dobrze docisnąć ciasto. Następnie delikatnie otwartą dłonią dociskamy ciasto z wierzchu. Schładzamy porządnie i zdejmujemy rant.


Komentarze

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty