Wegańskie kruche ciasteczka porzeczkowe
Wegańskie kruche ciasteczka porzeczkowe
- przepis na 12-16 ciasteczek -
Składniki:
Ciasto:
50g cukru pudru
100g tłuszczu roślinnego
200g mąki
10 łyżeczek uprzednio zredukowanego o połowę soku porzeczkowego
różowy barwnik spożywczy
Krem:
1 budyń owocowy
1 budyń owocowy
1 szklanka uprzednio zredukowanego o połowę soku porzeczkowego
200g tłuszczu roślinnego
200g tłuszczu roślinnego
aromat waniliowy
cukier do smaku
wege mleko w proszku (opcjonalnie)
wege mleko w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie zakładamy rękawiczki, dodajemy odrobinę barwnika (dozujemy ilość wykałaczką) do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Nie dodajemy większej ilości barwnika póki pierwsza się dobrze nie rozpuści. Odstawiamy ciasto na 15 min - wtedy kolor ściemnieje i nabierze intensywności. Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej z końcówką do róż. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia rysujemy róże zaczynając od środka. Najładniejszy wzór wyjdzie gdy nie będziemy się śpieszyć, w przeciwnym razie róża będzie mieć poszarpane brzegi bo będziemy ciągnąć masę. Staramy się uzyskać parzystą liczbę ciastek. Wkładamy do piekarnika na 10 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie zakładamy rękawiczki, dodajemy odrobinę barwnika (dozujemy ilość wykałaczką) do ciasta i dokładnie wyrabiamy. Nie dodajemy większej ilości barwnika póki pierwsza się dobrze nie rozpuści. Odstawiamy ciasto na 15 min - wtedy kolor ściemnieje i nabierze intensywności. Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej z końcówką do róż. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia rysujemy róże zaczynając od środka. Najładniejszy wzór wyjdzie gdy nie będziemy się śpieszyć, w przeciwnym razie róża będzie mieć poszarpane brzegi bo będziemy ciągnąć masę. Staramy się uzyskać parzystą liczbę ciastek. Wkładamy do piekarnika na 10 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Dokładnie mieszamy razem suche składniki, wodę, sok oraz łyżkę margaryny
i z tego gotujemy budyń na minimalnym ogniu, mieszając mikserem na
niskich obrotach (uwaga! łatwo taki budyń przypalić! ręczną trzepaczką
nie zdążycie mieszać). Gdy budyń będzie zimny ucieramy go pozostałą
ilością margaryny.
dziś odkryłam blog , bardzo mi się tu podoba
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę!
Usuń