Wegański tort Jabłko w karmelu


Wegański tort "Jabłko w karmelu"

- średnica 16 cm = 8 porcji -

Biszkopt cynamonowy, masa budyniowa, kajmak z herbatnikami i prażone jabłka. 

Składniki: 

Biszkopt: 3 szkl mąki pszennej typ 450, 0,75 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy,  płaska łyżeczka cynamonu, 8 łyżek oleju, 2 łyżeczki octu, 1 szkl wody gazowanej, 200 ml wody z groszku konserwowego (z dwóch puszek)*,
Masa kajmakowa: 2 łyżki cukru, 150ml wody, 3 łyżki mleka sojowego w proszku, 4-5 herbatników
Prażone jabłka: 50g margaryny, 4 duże jabłka,
Krem budyniowy: 250ml wody, 250ml soku (wyciśniętego z jabłek) 4 łyżki mleka sojowego w proszku, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki cukru, opakowanie budyniu w proszku, 50g herbatników, 200g margaryny o zaw. tł. min 70% i bez domieszek mlecznych,

*- kupując groszek należy zwrócić uwagę na zawartość soli w puszce, najlepiej by była jak najniższa. Zawartość soli w mojej puszce to 0,68g na 100g.

Przygotowanie:

Biszkopt: Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cynamonem, cukrem białym i waniliowym. Dolać wodę, olej, ocet i dokładnie wymieszać. Wodę z groszku ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodawać po dwie łyżki piany i delikatnie mieszać aby piana nie opadła - tu bardzo ważna jest technika mieszania. Należy nakładać pianę na środek ciasta i starać się przykryć ją ciastem biorąc je ze spodu miski, powtarzać ten ruch aż składniki połączą się ze sobą. Stopniowo należy dodać kolejne porcje piany. Lepiej aby masa była nie do końca połączona niż wymieszana za bardzo. Ciasto przelać do czterech form - wyłożonych papierem do pieczenia lub silikonowych (ważne! by piec każdy blat osobno - dzięki temu będą one bardziej puszyste i wypieczone niż gdyby upiec jeden wysoki biszkopt). Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w 160C przez 15-20 min aż się lekko zrumieni.Wyciągnąć z formy gdy ostygnie i położyć na talerz razem z papierem lub położyć na arkusz folii spożywczej. Jeśli wolisz swój wypróbowany przepis na biszkopt to możesz go śmiało wykorzystać tylko dodaj do niego łyżeczkę cynamonu dla smaku.

Prażone jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Wyciskamy z nich szklankę soku (będzie Nam potrzebna do kremu) i na margarynie prażymy jabłka na patelni lub w szerokim garnku przez około 10 min. Studzimy.

Krem: Herbatniki pokruszyć, wrzucić do wysokiego naczynia i  zalać wodą z sokiem, odstawić do napęcznienia, następnie zblendować na gładko. Dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać. Przelać masę do rondla i dodać łyżkę margaryny. Z powstałego płynu ugotować budyń na minimalnym ogniu, mieszając mikserem na niskich obrotach (uwaga! łatwo taki budyń przypalić! ręczną trzepaczką nie zdążycie mieszać). Gdy budyń będzie zimny utrzeć go z pozostałą ilością margaryny. Porcja kremu wystarcza na jedno przełożenie, tynk i dekorację.

Masa kajmakowa: 2 łyżki cukru rozpuszczamy w suchym rondlu aż będzie jasno bursztynowy, wlewamy 150 ml wody z mlekiem w proszku i mieszamy aż się skarmelizowany cukier rozpuści. Cały czas mieszamy by masa nie wykipiała i odparowujemy z niej wodę, jak zrobi się z niej rzadki sos to zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka pokruszonych herbatników. Masą od razu smarujemy biszkopt.

Składanie tortu: 
Na paterę lub podkładkę położyć blat biszkoptowy posmarować go prażonymi jabłkami, przykryć drugim krążkiem. Następnie nałożyć warstwę masy kajmakowej i ułożyć kolejny biszkopt. Rękawem cukierniczym równomiernie nałożyć krem budyniowy, przykryć ostatnim blatem i lekko docisnąć. Odstawić tort do porządnego schłodzenia. Pokryć tort równo kremem i ponownie schłodzić. Silikonową formę do lukru wypełnić kremem i włożyć do zamrażalnika. Gotowe ozdoby z kremu należy ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na torcie (nie dotykając przy tym ich palcami). Jeśli ozdoby się połamią wystarczy jeszcze raz napełnić formę kremem i zamrozić. Pozostałą cześć kremu włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i ozdobić brzegi tortu.



Komentarze

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty