Placek włoski - wersja wegańska

Placek włoski - wersja wegańska

- przepis na fi 21 (lub 18 jeśli ma być ciut wyższe) -

Składniki:

1,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. wody gazowanej
6 łyżeczek oleju
3-4 łyżki miodu sztucznego lub syropu klonowego/kukurydzianego/z agawy*
po kilka kropel aromatów: śmietankowego i migdałowego**
3 łyżeczki octu
2 średnie jabłka - obrane i pokrojone w kostkę
ok 1 szkl. bakalii - orzechów włoskich, rodzynek ( lub innych bakalii; proporcja wg osobistych preferencji)

* - zależy jak słodkie jabłka mamy
**- opcjonalnie

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać w misce, dodać mokre (oprócz octu) i dokładnie wymieszać. Dodać kawałki jabłek oraz bakalie i przemieszać. Przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), dodać ocet, przemieszać. Dla dekoracji można posypać wierzch rodzynkami. Piec w 180C z termoobiegiem aż się ładnie ciasto zrumieni ( u mnie ok. 40-60 min zależy w jak dużej formie piekę). Ostudzić i wyjąć z formy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty