"Mleczne" czekoladki z nadzieniem karmelowym lub orzechowym


"Mleczne" czekoladki z nadzieniem 

- karmelowym lub orzechowym -

Składniki:

Czekoladka:

gorzka czekolada
2 łyżki mleka roślinnego w proszku
4 łyżki wrzątku

wacik nasączony olejem

Baza do nadzienia:

0,5 szkl kaszy mannej*
65g tłuszczu roślinnego
3 łyżki cukru
1 szkl wody
Mleko roślinne w proszku (lub tyle ile przypada na szklankę wg opakowania)

Smak karmelowy:

3 łyżki kajmaku o konsystencji kremu z tego przepisu

Smak orzechowy:

2 łyżki niesolonego masła orzechowego

Akcesoria:

Forma do czekoladek

Przygotowanie:

Zaczynami od przygotowania nadzienia - wszystkie składniki bazy gotujemy w małym rondlu cały czas mieszając aż kasza bardzo zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. 
Bazę dzielimy na pół i miksujemy jedną część z kajmakiem a drugą z masłem orzechowym. Formujemy małe kulki - takie by zmieściły się swobodnie w formie. Możemy sobie pomóc przy formowaniu, zwilżając dłonie wodą, olejem lub obtaczając kulki w cukrze pudrze.
Wodę zagotować w rondlu. Mleko roślinne wsypać do wody, dokładnie wymieszać. Na bardzo małym ogniu ciągle mieszając zredukować płyn o połowę. Zdjąć rondel z ognia i dodać połamaną czekoladę. Poczekać aż się czekolada rozpuści mieszając ją od czasu do czasu aż do całkowitego połączenia z mlekiem. Ważne by nie mieszać zbyt energicznie bo czekolada będzie miała wtedy bąbelki. Odstawić czekoladę do przestudzenia.
Formę przetrzeć wacikiem z olejem i przy pomocy małej łyżeczki napełnić czekoladą do połowy. Kilkukrotnie stuknąć formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włożyć kulki z nadzienia do środka i dopełnić formę czekoladą. Wstawiamy formę do lodówki do stężenia.

*- aby masa miała gładszą konsystencję polecam zmielić suchą kaszę w młynku do kawy


Komentarze

Popularne posty