"Mleczne" czekoladki z nadzieniem karmelowym lub orzechowym
"Mleczne" czekoladki z nadzieniem
- karmelowym lub orzechowym -
Składniki:
Czekoladka:
gorzka czekolada
2 łyżki mleka roślinnego w proszku
4 łyżki wrzątku
wacik nasączony olejem
Baza do nadzienia:
0,5 szkl kaszy mannej*
65g tłuszczu roślinnego
3 łyżki cukru
1 szkl wody
Mleko roślinne w proszku (lub tyle ile przypada na szklankę wg opakowania)
Smak karmelowy:
3 łyżki kajmaku o konsystencji kremu z tego przepisu
Smak orzechowy:
2 łyżki niesolonego masła orzechowego
Akcesoria:
Forma do czekoladek
Przygotowanie:
Zaczynami od przygotowania nadzienia - wszystkie składniki bazy gotujemy w małym rondlu cały czas mieszając aż kasza bardzo zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia.
Bazę dzielimy na pół i miksujemy jedną część z kajmakiem a drugą z masłem orzechowym. Formujemy małe kulki - takie by zmieściły się swobodnie w formie. Możemy sobie pomóc przy formowaniu, zwilżając dłonie wodą, olejem lub obtaczając kulki w cukrze pudrze.
Wodę zagotować w rondlu. Mleko roślinne wsypać do wody, dokładnie wymieszać. Na bardzo małym ogniu ciągle mieszając zredukować płyn o połowę. Zdjąć rondel z ognia i dodać połamaną czekoladę. Poczekać aż się czekolada rozpuści mieszając ją od czasu do czasu aż do całkowitego połączenia z mlekiem. Ważne by nie mieszać zbyt energicznie bo czekolada będzie miała wtedy bąbelki. Odstawić czekoladę do przestudzenia.
Formę przetrzeć wacikiem z olejem i przy pomocy małej łyżeczki napełnić czekoladą do połowy. Kilkukrotnie stuknąć formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włożyć kulki z nadzienia do środka i dopełnić formę czekoladą. Wstawiamy formę do lodówki do stężenia.
*- aby masa miała gładszą konsystencję polecam zmielić suchą kaszę w młynku do kawy
*- aby masa miała gładszą konsystencję polecam zmielić suchą kaszę w młynku do kawy
Komentarze
Prześlij komentarz