Trociniak w wersji wegańskiej
Trociniak w wersji wegańskiej
- przepis na formę 10x20 cm -
Składniki:
blat biszkoptowy - 1/3 porcji -> przepismasa budyniowa:
1 budyń w proszku bez cukru
3/4 szkl mleka roślinnego lub wody
2 łyżeczki cukru
aromat waniliowy
120g utwardzonego tłuszczu roślinnego
galaretka:
1 szkl wody
5 łyżeczek mieszanki żelującej*
2 łyżeczki zielonego kisielu w proszku
duże jabłko
2 łyżeczki cukru
posypka:
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka tłuszczu roślinnego
łyżeczka cukru pudru
*- mieszanka żelująca do dżemów typu 3:1 - nie cukier żelujący co jest w dużych torebkach tylko produkt w takich małych opakowaniach jak kisiel.
szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
Biszkopt: Upiec wg przepisu w wysokiej formie i ostudzić.
Galaretka: Do małego rondla wsypać kisiel i mieszankę żelującą, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Mieszankę dokładnie wymieszać tak by nie było grudek i zagotować. Zredukować o 1/5 objętości i odstawić do zgęstnienia. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach, posłodzić, odstawić na moment. Gdy wiórki odcisnąć i wymieszać z galaretką. Gdy masa ostygnie i zgęstnieje nałożyć na krem budyniowy i wyrównać jej powierzchnię szpatułką. Odstawiać ciasto do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Gdy zastygnie galaretka posmarować wierzch ciasta drugą częścią kremu budyniowego.
Posypka: Rozgrzać tłuszcz na patelni. Wiórki wymieszać z cukrem a następnie na patelni uprażyć na złoto. Gdy posypka ostygnie posypać wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz