Trociniak w wersji wegańskiej

Trociniak w wersji wegańskiej

- przepis na formę 10x20 cm -

Składniki:

blat biszkoptowy  - 1/3 porcji -> przepis

masa budyniowa:
1 budyń w proszku bez cukru
3/4 szkl mleka roślinnego lub wody
2 łyżeczki cukru
aromat waniliowy
120g utwardzonego tłuszczu roślinnego

galaretka:
1 szkl wody
5 łyżeczek mieszanki żelującej*
2 łyżeczki zielonego kisielu w proszku
duże jabłko
2 łyżeczki cukru

posypka:
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka tłuszczu roślinnego
łyżeczka cukru pudru

*- mieszanka żelująca do dżemów typu 3:1 - nie cukier żelujący co jest w dużych torebkach tylko produkt w takich małych opakowaniach jak kisiel.

szklanka = 250 ml

Przygotowanie:

Biszkopt: Upiec wg przepisu w wysokiej formie i ostudzić.

Krem: Budyń rozrobić w 1/3 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z łyżką tłuszczu. Gdy mleko będzie wrzało wlać rozrobiony proszek i intensywnie mieszać (polecam mikser na niskich obrotach). Gotowy budyń porządnie wystudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać budyń. Połową kremu posmarować na zimny biszkopt, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Galaretka: Do małego rondla wsypać kisiel i mieszankę żelującą, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Mieszankę dokładnie wymieszać tak by nie było grudek i zagotować. Zredukować o 1/5 objętości i odstawić do zgęstnienia. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach, posłodzić,  odstawić na moment. Gdy wiórki odcisnąć i wymieszać z galaretką. Gdy masa ostygnie i zgęstnieje nałożyć na krem budyniowy i wyrównać jej powierzchnię szpatułką. Odstawiać ciasto do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Gdy zastygnie galaretka posmarować wierzch ciasta drugą częścią kremu budyniowego.

Posypka: Rozgrzać tłuszcz na patelni. Wiórki wymieszać z cukrem a następnie na patelni uprażyć na złoto. Gdy posypka ostygnie posypać wierzch ciasta.


Komentarze

Lubisz piec ciasta ? Jeśli tak to koniecznie zajrzyj do sklepu Impresja

Popularne posty